Yayın Uygulamaları

Patreon Nedir? Nasıl Para Kazanılır?

Patreon Nedir? Nasıl Para Kazanılır?
Patreon Nedir? Nasıl Para Kazanılır?

Patreon sistemi, 2013 senesinde kurulmuştur. Kurulduğu zamandan beri faaliyet göstermeye devam eden bağış fonu sistemidir. Sam Yam ve Jack Conte tarfından kurulmuştur. Bu iki kişinin kurmuş olduğu Patreon platformu için  crowfund mantığının online ortama taşınmış versiyonudur diyebiliriz. 

Patreon kuruluş amacı; sanatçılar, gazeteciler, online bir şekilde yayın yapanlar ya da içerik üreticileri için ek gelir kaynağı oluşturmasıdır. Bu biçimde faaliyet gösteren birkaç sistem daha bulunmaktadır. Ancak Patreon sistemi ile bu sistemlerin arasında çok ince bir nüans bulunmaktadır. Diğer kitle fon ve yardım toplama hizmetleri genellikle bir proje için yardım toplarlar. 

Patreon ile toplanan yardım ise bir projeye değil proje sahibine ulaşır. Şu şekilde örnek verebiliriz; bir kişiye duvar örmesi için tuğla bağışlayabilirsiniz. Bu yardımı diğer şekilde şu şekilde yapabilirsiniz; tuğla alabilmesi için ustaya para verirsiniz. İki yöntem de aynı kapıya çıkıyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat buradaki ince nüans hangi yardımın amaca uygun olarak yapıldığıdır.

Patreon Sistemi Nasıl Çalışır?

Daha önceden youtube gibi dev içerik paylaşma platformları içerik üreticilerine kazanılan gelirden daha büyük pay veriyordu. Bu sayede youtube’un tercih edilebilirliği gün geçtikçe arttı. Bu nedenle arz talep konusunda youtube ve diğer platformlar arasında makas farkı gittikçe açıldı.

Artık içerik üreticiler büyük pastadan bir dilim değil ufak kırıntılar almaya başladılar. Bununla da kalmayıp videolar üzerinden gelir elde etme şartları zorlaştı. Bu yüzden youtube’daki içerik üreticiler bağış fonu oluşturup bağış toplayabileckleri Patreon sistemine kaymaya başladılar.

Patreon sisteminde izleyiciler beğendikleri içerik üreticilerini bağış yaparak destekleyebiliyorlar. İçerik üreticisi bu sağlanan destekle Patreon sistemi için daha aktif ve devam ettirilebilir içerikler üretmeye devam ediyorlar. Bu sayede hatrı sayılır bir gelir elde ediyorlar.

Patreon sisteminde tek üyelik değil birden çok katmanlı üyelik alternatifleri bulunuyor. Bağışlar dolar olarak alınıyor.

Patreon Sisteminden Kimler Yaralanabilir?

Patreon sistemi aracılığıyla bağış toplayan içerik üreticiler yaptıkları içerikler için daha fazla zaman harcayabiliyorlar. Youtube, İnstagram gibi diğer sosyal medya platformları üzerinden içerik oluşturan kişiler, genelde sabit olarak başka bir işte çalışıyorlar. Durum bu şekilde olunca kısıtlı zamanları oluyor. 

Patreon sisteminden herhangi bir şekilde içerik üreticiliği ile uğraşan herkes faydalanabilir.

//
//
Ahmet
AJANS Sahibi
//
Sezer
Livu & Tango

Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!